ARBORELE ANULUI

Arborii sunt frumoși și folositori și au reprezentat simbolul vieții încă din cele mai vechi timpuri. Arborii au asigurat oamenilor de-a lungul timpurilor hrană, protecție, și chiar imortalitate . Multe națiuni cred că sufletele ce ne-au părăsit, se ridică către ceruri prin crengile arbotilor înalți.
Arborii sunt parte organică a peisajului și ca atare merită respectul și admirația noastră. Ei necesită spațiu și îngrijire, dar din păcate în timpurile noastre devin din ce în ce mai mult victime ale activităților umane, cu toate că nimic nu e mai dezolant decât un peisaj defrișat.

Organizator

Competiția Arborele Anului este derulată de către Fundația pentru Parteneriat.

Parteneri


Programul este promovat de Europa FM.

Partener media: Think Outside of the Box

Finanțatorii programului: Nadace Partnerstvi, Ministerul Mediului din Cehia, Fondul de mediu din Cehia, Apemin Tusnad SA


Prin intermediul acestei competiții intenționăm să atragem atenția asupra importanței arborilor în mod specific și asupra necesității protejării mediului, în mod general în Anul Internațional al Pădurilor.

Despre competiție:

După succesul primei ediții. ediția a II-a a competiției Arborele Anului în România se lansează cu ocazia Zilei Intenaționale a Mediului și se va desfășura conform următorului grafic în anul 2011:

5 iunie 2011 - lansarea programului - cu ocazia Zilei Intenaționale a Mediului
5 iunie - 31 iule - perioada de trimitere a aplicațiilor
• 31 iulie  - data limită de trimitere (depunere) a aplicațiilor
15 august -  30 august - selectarea celor 12 finaliști de către un juriu național
10 septembrie - 31 octombrie - perioada de votare on-line pentru desemnarea câștigătorului ediției 2011 a competiției Arborele Anului în România
Prima jumătate a lunii noiembrie - Ceremonia de premiere a arborelui câștigător

Derularea competiției

a) Înscrierea unui arbore

Înscrierea unui arbore în competiție poate fi făcută de către persoane fizice, comunități, ONG-uri, autorități, companii, școli, etc. Aplicațiile pot fi trimise/depuse prin următoarele modalități:

- Prin completarea online a formularului de înscriere pe pagina web a programului (www.arboreleanului.ro)
- Prin descarcărea formularului (format Word) urmată de completarea acestuia și trimiterea prin e-mail la adresa      office@repf.ro
- Prin descărcarea formularului (format Word) urmată de completarea acestuia și trimiterea prin poștă la adresa:

Fundația pentru Parteneriat
530120 Miercurea Ciuc
Str. Arsenalului nr.13
Jud. Harghita

Aplicația trebuie să conțină o fotografie de calitate bună a arborelui în format jpg.

Așteptăm poveștile unor copaci importanți pentru comunitate, ale unor arbori rari sau mistici, cunoscuți ca simboluri locale.

Data limită de trimitere a aplicațiilor: 31 iulie 2011.

b) Selectarea/jurizarea aplicațiilor primite

Selectarea aplicațiilor, alegerea celor 12 arbori finaliști se va face de către un juriu național format din botaniști, jurnaliști, reprezentanți ai unor ONG-uri și reprezentanți ai sponsorilor programului. Principalul criteriu de selecție va fi povestea arborelui nominalizat.

c) Procesul de votare

Fișierele cu cei 12 arbori finaliști vor fi postate pe site-ul programului (www.arboreleanului.ro) timp de 50 de zile începând cu data de 10 septembrie 2011, perioadă în care orice persoană, care va accesa site-ul va putea să-și exprime votul on-line pentru arborele preferat. Votul Dvs. va fi înregistrat doar după ce veți face click pe link-ul din e-mailul pe care-l veți primi după ce ați votat. De pe fiecare IP se permite votul cu maximum 5 adrese de e-mail.

Arborele cu cele mai multe voturi, la finalul perioadei de votare (31 octombrie, 2010), va fi declarat câștigător al competiției.

d) Ceremonia de premiere

Pentru arborele câștigător va fi organizată o ceremonie de premiere. Organizatorii competiției oferă și un premiu de 3000 RON ce poate fi folosit pentru îngrijirea arborelui câștigător sau a împrejurimilor acestuia. În cazul în care nu este nevoie de asemenea măsuri suma poate fi folosită pentru plantarea de puieți sau pentru amenajarea/reabilitarea de spații verzi din localitatea respectivă.

e) Pentru mai multe detalii și informații:

tel: 0266-310678
e-mail: office@repf.ro